مسجد آتیک مصطفی پاشا استانبول، مسجدی در دل یک کلیسای تاریخی  ( Atik Mustafa Paşa)

شهر استانبول به شهر مساجد معروف است بعد از فتح قسطنطنیه توسط مسلمان و استقرار حکومت اسلامی در این کشور مسجد به‌عنوان نیایشگاه و محل اجتماع مسلمانان در این شهر مساجد زیادی ساخته شد.

ساخت مساجد در شهر استانبول پس از فتح شهر استانبول توسط سلطان محمد عثمانی بنیان‌گذار امپراتوری عثمانی و اعلام رسمی دین اسلام به‌عنوان دین رسمی کشور شدت گرفت مساجد زیادی در این شهر توسط مسلمانان ساخته شد و به مرور زمان به به‌عنوان یک رسم سلطنتی سلاطین و خانواده آن‌ها مساجدی را به یادگار و به‌عنوان عملی خیر می ساختند و نام خود را بر آن مینهادند این مساجد هم اینک در استانبول مانند میراثی گرانبها برای گردشگری و تبدیل شهر استانبول یه قطب گردشگری موثر بوده است.

اینک استانبول در هزاره سوم به علت توسعه گردشگری و جاذبه‌های آن رتبه سوم گردشگری را در بین شهرهای جهان به خود اختصاص داده است. شهر استانبول در تاریخ طولانی که پایتخت امپراتوری عثمانی بود به شهر موزه‌ای تبدیل‌شده است که مملو از عمارات تاریخی و بناهایی است که قرن‌ها از قدمت آن‌ها می‌گذرد. بااینکه استانبول شهر تجارت و تفریح است اما تعدد مساجد این شهر، فضایی معنوی به آن بخشیده است، گنبد و مناره‌های مساجد این شهر گویی دست‌های مناجات کننده ایست که دست‌هایش را به‌سوی آسمان بلند کرده است و برای این شهر دعا می‌کند. مسجد آتیک مصطفی پاشا استانبول یکی از این مساجد تاریخی است که قرن‌ها در این شهر عبادتگاه بوده است گاهی در کسوت کلیسا و گاهی در شکل مسجد …

مسجد آتیک مصطفی پاشا استانبول، مسجدی در دل یک کلیسای تاریخی  ( Atik Mustafa Paşa)

تاریخچه مسجد آتیک مصطفی پاشا استانبول Atik Mustafa Paşa

مسجد آتیک مصطفی پاشا قبل از اینکه به مسجد باشد یک کلیسای ارتودوکس متعلق به حکومت بیزانس شرقی بوده است نام این کلیسای تاریخی در اسناد پیتر مقدس معرفی شده است. پس از ان که استانبول توسط مسیحیان فتح شد نام آن را به قسطنطنیه تغییر دادندو کلیسا هایی در این شهر ساخته شد که یکی ازآنها کلیسای پیتر مقدس بود این کلیسا متعلق به قرن نهم میلادی است و سبک آن یونانی بوده است. در سال ۱۰۵۹ کلیسا توسعه یافت و بنای بزرگ‌تری کنار آن ساخته شد. پس از پیروزی عثمانی‌ها بر رومی‌ها و فتح قسطنطنیه این کلیسا به حال خود رها شد تا اینکه در زلزله سال ۱۵۰۹ به‌صورت جدی آسیب دید پس‌از آن بود که آتیک مصطفی پاشا وزیر اعظم دربار عثمانی تصمیم گرفت در کلیسای مخروبه را به مسجد تبدیل نماید. آتیک مصطفی پاشا در سال ۱۵۱۲ به خاطر توطئه‌ای اعدام شد و پس ‌ازآن در سال‌های مختلف به این مسجد قسمت‌های مختلفی مانند حمام، حوزه علمیه، مدرسه و دارالایتام، آشپزخانه و کاروانسرا اضافه شد. در سال ۱۷۲۹ براثر آتش‌سوزی مسجد به‌شدت آسیب دید و مجدداً مرمت گردید در سال ۱۸۹۴ براثر زلزله بزرگ استانبول این مناره‌های مسجد تخریب شد تا اینکه در سال ۱۹۰۶ مسجد پس از مرمت اساسی مجدداً راه‌اندازی گردید در این مسجد یک‌تکه سنگ باستانی وجود داشت که در سال ۱۹۲۲ به موزه ملی استانبول انتقال داده شد. در ضلع جنوبی مسجد آتیک مصطفی پاشا، مقبره جابر ابن عبدالله از یاران ابوایوب انصاری قرار دارد که از فاتحین قسطنطنیه توسط مسلمانان بودند .

مسجد آتیک مصطفی پاشا استانبول، مسجدی در دل یک کلیسای تاریخی  ( Atik Mustafa Paşa)

معماری مسجد آتیک مصطفی پاشا استانبول Atik Mustafa Paşa

مسجد آتیک مصطفی پاشا دارای معماری سبک عثمانی اسلامی است. در مرکز بنا یک قبه اصلی که قطر آن ۱۲٫۵ متر و ارتفاع آن ۲۴ متر است واقع‌شده و در پیرامون آن چهار قبه کوچک‌تر احداث شده است . گنبد اصلی بر روی چهارستون بزرگ قرارگرفته است. ساختمان مرکزی، مکعب است که گنبدها بر روی آن واقع‌شده‌اند. مواد اصلی ساختمان سنگ مرمر، سنگ لاشه و گرانیت است. پوشش داخلی مسجد از گچ است. در زیر گنبد اصلی دورتادور از ۱۶ عدد پنجره پوشیده شده است.

مسجد آتیک مصطفی پاشا استانبول، مسجدی در دل یک کلیسای تاریخی  ( Atik Mustafa Paşa)

مسجد دارای یک مناره است که بر روی آن قبه مخروطی نوک‌تیز واقع‌شده است و یک بالکن برای مؤذن هست. محوطه حیاط توسط گنبدها و کمان‌هایی که نقش سایه‌بان رادارند، احاطه‌شده و پوشش آن از پلاک‌های مرمری است در این حیاط یک چشمه وضوخانه برای نماز گذاران ساخته‌شده است که مانند تمام مساجد تاریخی دارای گنبد است. داخل مسجد در شبستان اصلی و زیر گنبدها به‌وسیله نقاشی‌های زیبا طراحی‌شده است و در تمام مسجد کتیبه‌های قرآنی نصب‌شده است. در سمت قبله مسجد یک محراب از جنس سنگ مرمر وجود دارد که داری نمایی زیباست و در سمت راست آن منبر مرمرین با سرپوش مخروطی شکل قرار دارد. روشنایی مسجد توسط پنجره‌های مشبک با شیشه‌های رنگی و نورافشان مدل عثمانی تأمین می‌شود.

گچ‌بری‌های داخلی مسجد بسیار زیباست و استفاده از زنگ آبی لاجوردی و فیروزه‌ای به مسجد آتیک مصطفی پاشا جلوه‌ای معنوی بخشیده است. در محوطه بیرون تعدادی مقبره تاریخی متعلق به قرن ۱۷ وجود دارد.

مسجد آتیک مصطفی پاشا استانبول، مسجدی در دل یک کلیسای تاریخی  ( Atik Mustafa Paşa)

بازدید دسترسی مسجد آتیک مصطفی پاشا استانبول Atik Mustafa Paşa

مسجد آتیک مصطفی پاشا در منطقه تاریخی فاتیح شهر استانبول واقع‌شده است این منطقه از شهربه علت اینکه قدیم‌ترین منطقه شهری است ابنیه تاریخی و بناهای خاص در آن زیاد می‌باشند در این منطقه هم‌چنین بازار بزرگ و تاریخی استانبول و همچنین مراکز تجاری مهم و متعددی وجود دارد به‌طورکلی نبض تاریخ و تجارت در این بخش می‌تپد.

در تور استانبول شما می‌توانید در بازدید از مسجد آتیک مصطفی پاشا از مراکز تاریخی و تجاری اطراف این مکان نیز دیدن کنید. استانبول در منطقه فاتیح گویی اصیل‌تر است و این منطقه بوی اصالت می‌دهد. مسجد آتیک مصطفی پاشا استانبول در خیابان دیوان قرارگرفته است در اطراف این مسجد تاریخی مناطقی زیر را می‌توانید بازدید نمایید:

  • مدرسه حسن پاشا
  • عمارت تاریخی وزیر هانی
  • بازار برگ شهر استانبول
  • پارک گلخانه گلخانه
  • مسجد نور
  • میدان بایزید
  • مسجد سلطان احمد
  • مسجد لاله لی
  • موزه آیا صوفیه
  • عمارت تاریخی مهمت پاشا
  • حمام سنتی قدیر گاه

و صدها محل دیدنی دیگر در این منطقه وجود دارد که می‌توانید به‌صورت پیاده از بسیاری از آن‌ها دیدن کنید. بازدید از مساجد در استانبول رایگان است اگر در وقت نماز به این مکان بروید می‌توانید به‌عنوان نمازگزار در نماز جماعت شرکت کنید البته لازم به ذکر است مساجد استانبول مساجد مسلمانان سنی مذهب است.

در اوقات دیگر برای حضور در مساجد و بازدید از بنای های مذهبی رعایت پوشش اسلامی برای بانوان الزامی است. تور استانبول را می‌توان با بازدید از مساجد و اماکن مذهبی رنگ و بویی معنوی ببخشید.

در منطقه فاتیح در اطراف بناهای تاریخی دست‌فروشانی هستند که می‌توانید با خرید و صحبت با آن‌ها بافرهنگ بومی مردم استانبول آشنا شوید.

مسجد آتیک مصطفی پاشا استانبول، مسجدی در دل یک کلیسای تاریخی  ( Atik Mustafa Paşa)

دسترسی مسجد آتیک مصطفی پاشا استانبول Atik Mustafa Paşa

برای رسیدن به مسجد آتیک مصطفی پاشا در تور استانبول می‌توانید از وسایل نقلیه عمومی استفاده نمایید در خیابان دیوان در نزدیکی مسجد آتیک مصطفی پاشا ایستگاه تراموا قرار دارد و نزدیک‌ترین ایستگاه مترو  ،ایستگاه Veznciler است که در خیابان Fevzi pasha واقع‌شده است. در صورت استفاده از مترو باید کمی پیاده‌روی کنید تا به مسجد آتیک مصطفی پاشا برسید. همچنین خطوط اتوبوس‌رانی در این منطقه فعال هستند و شما در صورت استفاده از اتوبوس باید در ایستگاه بایزید پیاده شوید.

آدرس مسجد آتیک مصطفی پاشا استانبول Atik Mustafa Paşa

Emin Sinan Mahallesi, Yeniçeriler Cd. No:9, 34130 Fatih/İstanbul/Turkyi

مسجد آتیک مصطفی پاشا استانبول، مسجدی در دل یک کلیسای تاریخی  ( Atik Mustafa Paşa)

تور استانبول سفری است کامل به زمان و مکان این شهر تلفیقی از مدرنیته و سنت را به شما ارائه می‌دهد و در کنار عناصر طبیعی زیبای خود شمارا مهمان نقاشی طبیعت می‌کند بی‌شک مسجد آتیک مصطفی پاشا در استانبول یک مسجد بی‌نظیر و کتاب تاریخی است از سرنوشت انسان‌هایی که از دوره بیزانس تاکنون بر کامل شدن و ساخته‌شدن ان تأثیر داشته‌اند. یکی از مهم‌ترین دیدنی‌های شهر استانبول مساجد شهر می‌باشند مساجدی که به علت تعداد زیادشان اغلب امکان بازدید از همه مقدور نیست اما شما می‌توانید با بازدید از تعدادی از آن‌ها و سازه‌های متعلق به آن‌ها ساعاتی خوش را سپری نمایید.

امیدواریم توانسته باشیم اطلاعاتی در مورد مسجد آتیک مصطفی پاشا که دارای سرنوشت پرالتهاب بوده است به شما داده باشیم. شما نیز می‌توانید خاطرات و تجربیات تور استانبول خود و مسجد آتیک مصطفی پاشا را با ما به اشتراک بگذارید.