برج میدن یا برج گالاتا برجی از روزگار امپراتوری بیزانس

برج گالاتا در بخش اروپایی استانبول و شمال خلیج شاخ طلایی (گلدن هورن) قرار دارد. این جاذبه توریستی را می توانید در منطقه بی اوغلو ، محله برکت زاده پیدا کنید. اگر وقت کافی برای دیدن تمام جاذبه های استانبول مانند خلیج شاخ طلایی (گلدن هورن) ، پل بغاز ، مسجد سلطان احمد ، ایاصوفیه ، خلیج بسفر و… را ندارید و می خواهید در زمانی کوتاه همه این آثار را یکجا ببینید ، حتما به برج گالاتا بروید . از بالای این برج تاریخی و دیدنی می توانید به هر سو که خواستید نگاه کرده و در هر طرف یک جاذبه گردشگری را با تور استانبول ببنید.

تاریخچه برج گالاتا :

برج گالاتا در استانبول اثری از روزگار امپراتوری بیزانس است که هنوز پس از گذشت قرن ها از زمان ساختش ، استوار بر جای خود باقیمانده است. نام برج گالاتای استانبول تداعی کننده نام تیم فوتبال مشهور کشور ترکیه ، گالاتاسرای است .
در سال هزار و سیصدو هشتادو چهار میلادی ، هنگامی که استانبول قسطنطنیه نام داشت و امپراتوری روم شرقی (بیزانس) در آن حکمرانی میکرد ، برجی به نام برج مسی که امروز همه آن را با نام برج گالاتا می شناسند ساخته شد. برج گالاتا ، با ارتفاعی حدود شصت و هفت متر ، برای سالیان سال بلندترین سازه در استانبول بود.

این برج به عنوان جایگزینی برای برج بزرگ قسطنطنیه احداث شد تا از طریق آن بتوانند به رفت و آمد کشتی ها ، به ویژه کشتی های نظامی دشمنان امپراتوری بیزانس نظارت داشته باشند .
در دوره امپراتوری عثمانی ، این برج به برج دیدبانی و آتش نشانی تبدیل شد . یکی از جذاب ترین وقایع تاریخی برای برج ، انجام نخستین پرواز بین قاره ای ، از بالای این برج (در قسمت اروپایی استانبول) به منطقه آسیایی است. بر اساس کتب تاریخی عثمانی ، در قرن هفدهم میلادی مردی به نام احمد چلبی معروف به “هزار فن” با استفاده از بالهای دست ساز خود ، بر فراز طبقه بالایی برج گالاتای استانبول قرار گرفت و در زمان مناسب به پرواز درآمد و با عبور از تنگه بسفر، در اسکدار واقع در بخش آسیایی استانبول امروزی فرود آمد .

دانستنی های جالب برج گالاتا :

برج گالاتا در تاریخ خود با مشکلات بسیاری روبه رو شده است به عنوان مثال دو آتش سوزی را در قرن های هجده و نوزده میلادی از سر گذرانده است. در اواخر قرن نوزدهم میلادی ، توفان باعث شد سقف و گنبد برج گالاتا از بین برود. برج گالاتا ، سال های یال در این وضعیت خرابی به سرکرد ، تا در سال هزارو نهصدو شصت و پنج میلادی یکبار دیگر بازسازی شد و سقف به حالت اولیه خود مجددا بازگشت.