بازدیدی تاریخی در قلعه روملی حصار استانبول
همانطور که اطلاع دارید ترکیه و شهر استانبول امروزه یکی از پربازدید ترین نقاط توریستی دنیا می باشد که همه روزه مسافران زیادی را به خود جذب می کند.بالخص شهر استانبول که مراکز تاریخی زیادی را در خود جای داده است.این مقاله درباره ی یکی از پربازدید ترین و مهیج ترین آثار تاریخی شهر استانبول یعنی قلعه روملی حصار است که نقش بزرگی در تاریخ این کشور نیز داشته.برای شما عزیزانی که در تور استانبول هستید بازدید از این قلعه بسیار زیبا یکی از واجبات سفر به شمار می آید.در ادامه با ما باشید تا قلعه روملی حصار را به شما معرفی کرده و ناگفته های این قلعه با شما در میان بگذاریم.
موقعیت جغرافیای قلعه روملی حصار
قلعه روملی حصار در قسمت اروپایی شهر استانبول و ساحل تنگه ی بسفر قرار گرفته.این تنگه به طور مستقیم دریای سیاه را به دریای مرمره متصل میکند.قلعه روملی حصار در منطقه ای به نام ساری یر ساخته شده. قلعه روملی حصار یکی از مکان هایی است که بسیاری از فیلم های تاریخی ترکیه در آنجا ساخته شده قلعه روملی حصار روبروی قصر آنادولی، موزه آشیان و همچنین نزدیک به محله ی ببک محله ببک و آرناووت کوی است که میتواند برای شما بازدید کنندگان در تور استانبول نیز موقعیت مناسبی باشدتا در یک روز از چندین مکان دیدن فرمایید
تاریخچه قلعه روملی حصار
قلعه روملی حصار Rumelihisarı که آن را به عنوان قلعه ی بوازکِسِن Boğazkesen Castle
نیز میشناسند .قلعه روملی حصار در ابتدا به دست معمار مصلح الدین طراحی شد. کلمه بواز به تنهایی در ترکی به معنای گلو می باشد و بوازکسن به معنای تنگه ی برنده نیز می باشد که در واقع توصیفی از تنگه ی بسفر است و. در سال۱۵ آوریل ۱۴۵۲ بر وی تپه ای در منطقه ساری یر و به دستور محمد فاتح سلطان در باریک ترین نقطه ی تنگه ی بسفر ساخته شد.این قلعه به همراه قصر آنادولی که در سال ۱۳۹۴ توسط با یزید اول ساخته شده بود کمک چشم گیری به عثمانی ها در فتح قسطنطنیه کرده بود. زیرا ساخت این دو قلعه مانع ورود هر گونه کمک اقتصادی و نظامی و رسیدن آذوقه از طرف امپراتوری بیزانس می شد.
گفته میشود محمد فاتح به هریک از سه وزیر خود مسئولیت ساخت یکی از سه برج اصلی را می دهد و به آنان هشدار می دهد که اگر هرکدام از آنان طی زمان تعیین شده موفق به ساخت برج نشود بهای آن را با جان خود می دهد.به این ترتیب این برج ها در طول ۴ ماه و ۱۶ روز به کمک هزاران بنا و کارگر و در تاریخ ۳۱ آگوست ۱۴۵۲ ساخته شد.
هریک از سه برج اصلی قلعه روملی حصار به نام وزیر های محمد فاتح که مسئولیت ساخت آن به آن ها واگذار شده بود نام گذاری شد.
صدراعظم جاندرلی خلیل پاشا. Sadrazam Çandarlı Halil Pasha که برج کنار دروازه را ساخت.
صدر اعظم زانوس پاشا Zağanos pasha که برج جنوبی را احداث کرد.
صدر اعظم ساریجا پاشا sarica pasha که برج شمالی تحت نظارت وی بنا شد.
گفته می شود طراحی قلعه روملی حصار به صورتی است که از بالا به شکل نام محمد پیامبر مسلمانان دیده می شود و شاید یکی از دلایل ساخت آن به این گونه نام خود سلطان فاتح که محمد است نیز باشد.
سلطان محمد که بود و هدفش از ساخت قلعه روملی حصار چه بود؟
سلطان محمد دوم ملقب به سلطان محمد فاتح هفتمین پادشاه از خاندان Mehmet بود که سه بار بر تخت حکومت عثمانی نشست زیرا که پدرش سلطان مراد که بیش تر وقت خود را صرف عیش نوش میکرد و بیشتر اهل ادبیات و فلسفه بود و در ۱۴ سالگی وی را به تخت پادشاهی نشاند.اما به دلیل اینکه سلطان محمد سن کمی داشت سربازان شروع به شورش کردن پس وی دست از عیش و نوش برداشت ومجبور به سرکوب سربازان شد.بار دوم پس از سرکوب سربازان محمد جای پدر را گرفت اما به دلیل جنگی که رخ داد و سلطان مراد مجبور شد تا به جزیره ای یرود و آتش را فرو نشاند دوباره از تخت بر کنار شد ولی پس از اختتام جنگ برای سومین بار و درواقع آخرین بار بر تخت سلطنت نشست. وی یکی از برجسته ترین حکما ی عثمانی است که به علاوه بر زبان ترکی به زبان های عربی، فارسی ،لاتین و یونانی تسلط کامل داشت همچنین به علومی چون فلسفه علاقه داشت.سلطان محمد طی اثراتی که از آموزگار خود آنجلس یونانی گرفته بود می خواست خود را مانند اسکندر مقدونی جاودانه کند.یکی از شاهکار های او علاوه بر فتح قسطنطنیه حمل ۲۰ کشتی از خشکی به خلیج شاخ طلایی است او بیش از ۳۰۰ صد هزار نفر نیروی نظامی داشت.و همچنین انباری از مجهز ترین سلاح ها که از جمله آن ها میتوان به توپ بزرگ او یعنی توپ اورامان اشاره کرد .در سال ۱۴۵۳ با ساخت قلعه روملی حصار و مسدود کردن راه به امپراتوری بیزانس ترک ها به قدرت بالایی رسیدند و در سدد تصرف قسطنطنیه بر آمدند. آنها طی حمله ای بیش از یک ماه با توپ ها و کشتی ها و پیاده نظام خود قسطنطنیه را محاصره کردند و در نهایت موفق به فتح قسطنطنیه شدند.هزاران نفر از جمله کنستانتین یازدهم در این جنگ کشته شدند و پس از فتح قسطنطنیه توسط عثمانی ها نام آن به استانبول و یا شهر اسلام تغییر یافت.در یونان باستان تنها شهری که به نام شهر خوانده می شود استانبول است به همین دلیل از سلطان محمد را با لقب فاتح یاد می شود.
نحوه طراحی و معماری قلعه روملی حصار
قلعه روملی حصار در موقیت بسیار عالی قرار گرفته .مساحت این قلعه ۳۱۲۵۰ متر مربع است. قلعه روملی حصار شامل ۳ دروازه است یک دروازه اصلی و دو دروازه مخفی.همچنین به دستور سلطان محمد در حیاط این قلعه خانه های چوبی کوچکی برای سربازانش و همچنین مسجد کوچکی بنا شده.امروزه ساختمان این مسجد به طور کامل از بین رفته و آب انبار بزرگی که زیر مسجد و برای تامین آب قلعه احداث شده بود تنها یک آب نما باقی مانده در حالی که ۳ آب نما موجود بوده.و امروزه تنها ۲ کتیبه موجود بر روی دیوار های روملی حصار به جا مانده.قلعه روملی حصار یک مسجد،سالن استقبال،و یک زندان را در خود جای داده.ارتفاع دیوار قلعه حدود ۸۲ متر است.قلعه روملی حصار شامل سه برج اصلی یک برج کوچک و ۱۳ برج که به عنوان اتصالات دیوار های قلعه و همچنین به عنوان برج دیدبانی و نگهبانی ساخته شده بود می باشد.از این ۱۳ برج که برای نگهبانی استفاده می شد یکی از آنان به شکل منشوری ۴ گوشه،۶ برج دیگر شبیه به منشور های چند ضلعی و ۶ تای باقی مانده استوانه ای کل هستند.
برج اصلی که در شمال قلعه روملی حصار است و یا همان ساریجا پاشا دارای ۹ طبقه و ۲۸ متر ارتفاع است و قطر آن ۲۳/۳۰ و ضخامت هر یک از دیوار های آن ۷ متر می باشد.امروزه از این برج به نام محمد فاتح نیز نامبرده می شود.برج خلیل پاشا به شکل منشور ۱۲ ضلعی و داری ۹ طبقه و ۲۲ متر ارتفاع و قطر آن ۲۳/۳۰ و دارای ضخامت ۶/۵۰ است.برج زانوس پاشا که در جنوب واقع شده دارای ۸ طبقه و ۲۱ متر ارتفاع و به قطر ۲۶/۷۰ است وضخامت دیوار های آن حدود ۵/۷۰ متر می باشد.بر فراز این برج ها سقف های چوبی احداث شده که با سرب پر شده اند.
جایگاه قلعه روملی حصار در امروز
در قرن ۱۷ ام از قلعه روملی حصار به عنوان زندان استفاده می شد.طی زلزله ای که در سال ۱۵۰۹ استانبول را لرزانید این قلعه به شدت تخریب شد اما دوباره مرمت و باسازی شد.در سال ۱۷۴۶ نیز بخش عمده ای از قسمت ها ی چوبی قلعه طی یک آتش سوزی به طور کامل تخریب شد اما باز توسط سلطان سلیم سوم ترمیم شد و پس از آن تا قرن ۱۹ ام به یک مکان متروکه تبدیل شد.و بعد ها به محلی مسکونی شکل گرفت تا اینکه قلعه روملی حصار در سال ۱۹۵۳ به دستور رئیس جمهور جلال بایار تخلیه و در ۱۶ می ۱۹۵۵ تا ۲۹ می ۱۹۵۸ وارد دوره ی تعمیرات و باسازی شد.سپس در سال ۱۹۶۰ درب های آن برای بازدید به روی عموم باز شد.تصاویر این قلعه تا سال ۱۹۸۶ بر رو ی اسکناس های ترکیه چاپ می شد.این قلعه از سال ۱۹۶۰ به عنوان موزه و محلی برای برگزاری جشن ها و کنسرت ها و تئاتر تبدیل شد.این قلعه بیش از ۵ قرن است که همچنان پایدار است.
پیشنهاد ما برای شما در بازدی از قلعه روملی حصار در تور استانبول
قلعه روملی حصار هر روز هفته به جز چهارشنبه ها از ۷ صبح الی ۷ شب باز است.برای بازدید از این مکان لباس و کفش مناسب بپوشید زیرا که دیوار ها و مسیر آن هیچ گونه حصاری ندارد.همچنین خوردن هر گونه مواد غذایی در قلعه روملی حصار ممنوع می باشد اما در امتداد خیابان قلعه رستوران ها و کافه هایی که صبحانه و غذا های سنتی ترکیه را سرو میکنند موجود می باشد. از جمله رستوران کاله به معنای قلعه و لوکما کافه.
هزینه ورودی قلعه روملی حصار حدود ۱۰ لیر ترکی میباشد.
دسترسی به قلعه روملی حصار استانبول
برای شما عزیزانی که در تور استانبول هستید راه های متنوعی برای دسترسی به قلعه روملی حصار را پیشنهاد میکنیم.شما میتوانید از کشتی به مقصد ساری یر و همچنین اتوبوس ۲۵E که در ایستگاه روملی حصار توقف می کند استفاده کنید.
آدرس قلعه روملی حصار:
Rumeli Hisarı, Yahya Kemal Cad., 34470 Sarıyer/İstanbul, Turkey
تلفن قلعه روملی حصار:
+۹۰ ۲۱۲ ۲۶۳ ۵۳ ۰۵