مقدمه ای از پارک ییلدیز استانبول:
پارک ییلدیز استانبول یکی از پارکهای قدیمی و بزرگ این شهر است . این پارک شاهد سلطنت پادشاهان زیادی بوده و از هر کدام از آنها یادگاری در این پارک به جا مانده است. در فصل بهار شکوفههای گلهای رنگارنگ پارک ییلدیز دیدن دارد.
باغ سلطنتی ییلدیز یا همان پارک ییلدیز در منطقهی “بشیکتاش” استانبول قرار گرفته است . پارک ییلدیز یکی از بزرگترین پارکهای عمومی استانبول در واقع محسوب میشود . پارک در میدان ییلدیز، بین کاخ ییلدیز و چراغان واقع شده است . پارک ییلدیز دو درب جداگانه دارد.
تاریخچه پارک ییلدیز:
در زمان عبدالحمید دوم در قرن نوزدم باغ بیرونی قصر به مساحت بیست و پنج هکتار توسط دیوارهای بلند احاطه شده و از بیشهی پشتی آن جدا شده بود . یک دریاچهی مصنوعی ، چند عمارت ، خانههای تابستانی و یک کارخانهی تولید ظروف چینی در این بخش وجود دارد .
پارک ییلدیز در دوران حکومت سلطان عبدالحمید دوم ، محصور میان دیوارها، فقط برای استفادهی کاخنشینان بود. در دوره بیزانس هم این منطقه به عنوان جنگل مورد استفاده قرار میگرفت . در زمان سلطنت سلیمان ، پادشاهان از این منطقه به عنوان منطقهی شکار خود استفاده میکردند . در اوایل سالهای هزارو شیشصد میلادی این باغ رفته رفته پیشترفته تر شد. در آن دوران این پارک را “باغ کازانجی اوغلو” مینامیدند چون متعلق به خانوادهی “کازانجی اوغلو” بود و باغ را به دختر سلطان مراد چهارم عثمانی ، “کایا سلطان” به عنوان هدیه تقدیم کرده بودند .
پارک ییلدیز باغ سلطنتی پادشاهان ترکیه
خانواده سلسلهی عثمانی تغییرات زیادی را بر روی این باغ ایجاد کردند. از میان این افراد “میهری شاه سلطان” (مادر سلطان سلیم سوم) ، سلطان محمود دوم، سلطان عبدالعزیزخان و سلطان عبدالحمیدخان از کسانی بودند که تغییرات را در باغ اعمال کردند. میهری شاه سلطان اولین عمارت باغ را بنا کرد، چون درختان باشکوه و گلهای زیبای این پارک او را به شدت مجذوب خود میکرد. بعد از آن یک عمارت دیگر توسط سلطان محمود دوم بنا شد.
در دوران سلطان عبدالعزیزخان تعداد عمارتها افزایش یافت که از مهمترین آنها میتوان به “چادیر”، “مالتا”، “شاله” و “تالیمهانه” (تعلیم خانه) اشاره کرد. اما از میان تمام این عمارتها فقط عمارتهای چادیر، مالتا و شاله کیوسک تخریب نشدهاند و پا برجا هستند. پارک ییلدیز به دو بخش تقسیم شده است: بخش بیرونی که به روی عموم باز است و شامل عمارتهای شاله، چادیر و مالتا میشود و کارخانهی چینیسازی هم یکی از دیگر بخشهای آن است که هنوز هم فعال است.
موقعیت باغ و گونه های گیاهی پارک ییلدیز:
این پارک پوشش گیاهی خاصی شامل گیاهان مگنولیا، برگبو، درختان ارغوان و شاه بلوط هندی میشود. به علاوه در این پارک درختان بلوط، سرو، کاج، سرخدار، سدر و درخت ون هم دیده میشود. همچنین در بخش بیرونی دو دریاچهی مصنوعی هم وجود دارد. بهترین موقع برای بازدید از این پارک ماه آوریل است، زمانی که گلهای بهاری (مانند لالههای رنگارنگ) شکوفه میدهند. بلندترین قسمت پارک “ییلدیز شاله” است که در سال هزارو هشتصدو هشتاد برای شکار سلطان عبدالحمید ساخته شده است. در حدود پانصد متری شاله، به عمارت مالتا میرسید. این عمارت در سال هزارو هشتصدو هفتاد ساخته شد و سلطان عبدالحمید برادر خود را در آن زندانی کرد. تراس این عمارت دید بسیار زیبایی به تنگهی بسفر دارد و اتاق ناهارخوری در طبقهی دوم آن قرار دارد.