مسجد شاکرین استانبول خلاقیتی زنانه در مدرنترین مسجد جهان اسلام
شهر استانبول را شهر هزار مسجد میگویند سنت مسجد سازی در این شهر قرنهاست که ادامه دارد و انگیزههای گوناگون برای ساخت این مساجد وجود داشته دارد و هر کسی بر اساس نیت توانایی مالی خود اثری از خود بر جای گذاشته است تا امروز، شهر استانبول به شهری تبدیل شود که مساجد از بارزترین ویژگیهای شهری این کلان شهر مدرن -تاریخی شود. این شهر دو چهره دارد چهرهای مدرن که تکنولوژی و سرزندگی و پویایی این شهر را به نمایش میگذرد و چهره دوم این شهر چهره تاریخی این شهر است که عظمت و بزرگی این شهر را در اعصار گذشته نشان میدهد. مسجد شاکرین استانبول نیز از نمادهای مدرنیته این شهر بزرگ است. طراحی خاص و بر گرفته از یک فکر آزاد سنت شکنی طراح را به نمایش گذاشته است.
اما آنچه مسجد شاکرین را به عنوان یک مسجد نمونه در سطح جهان مطرح نموده است نه طراحی زیبا و خاص آن که خود طراح این مسجد است. برای اولین بار در تاریخ اسلام یک مسجد توسط یک زن معمار طراحی شده است، خانم زینب فادیلی اوغلو طراح زبر دستی است که با طراحی زیبا و خاص خود به عنوان اولین نام خود را در طراحی مسجد ماندگار کرده است. تور استانبول مسجد شاکرین را به عنوان یک مسجد دیدنی و حیرت انگیز معرفی مینماید.
تاریخچه مسجد مدرن شاکرین استانبول
بانی ساخت مسجد شاکرین استانبول، بازماندگان خانم سمیحه شاکرین میباشند که برای بزرگداشت مادرشان اقدام به ساخت این مسجد نمودند آنها برای این کار زمینی را به مساحت ۱۰۰۰۰ مترمربع را در بخش آسیایی در بخش آسیایی شهر در نظر گرفتند این مسجد در بخش آسیایی شهر استانبول قرار دارد. ساخت مسجد شاکرین در سال ۲۰۰۵ آغاز و در سال ۲۰۰۹ به پایان رسید. این مسجد هم اینک به عنوان مدرنترین مسجد شهر استانبول فعال میباشد.
معماری مسجد جامع ایوب سلطان استانبول
اغلب مساجد شهر استانبول دارای ساخت و معماری عثمانی میباشند که شاخصه اصلی آن یک گنبد تقریباً خوابیده مرکزی با گنبدهای کوچک پیرامونی است. این شاخصه سبب شده است که هرگاه نام مسجدی را در استانبول میشنویم بی درنگ در ذهن ما مساجدی شبیه مسجد ایا صوفیه خطور میکند.
اما مسجد شاکرین استانبول، یک مسجد با یک طراحی خلاقانه و منحصر به فرد میباشد این مسجد بی شک یک سنت شکنی شجاعانه است که توانسته است با تلفیق معماریهای مختاف عثمانی و اروپایی و برداشت آزاد از آن اثری ناب و ویژه را خلق کند.
طرح اصلی این اثر هنری – معماری متعلق به آقای خسرو تایلا است که نقشه و پلان اصلی را در طراحی نموده است. اما این طرح اولیه در اختیار زینب فادیلی، بانوی معمار ۵۹ ساله ترک قرار گرفت و او با اصلاحات و تغییراتی طرح نهایی را از دل طرح اصلی استخراج نمود. سلیقه زنانه و پررنگ کردن حضور زنان در طرح نهایی به شدن مشهود است و این امر بیانگر آن است که جامعه ترکیه در حال عبور از مرزهای مردانه و باز کردن جامعه برای حضور زنان است.
شکل اصلی مسجد شاکرین یک گنبد بزرگ به ارتفاع ۱۲۰ فوت است که از شیشه و آهن ساخته شده است این حباب بزرگ از سه وجه مقطع خورده است و با شیشهای مقاطع طراحی و دیزاین شده است.
در مجاورت این گنبد مرکزی، یک ساختمان مستطیل شکل کوچکتر تعبیه شده است که در روی سقف آن هلالهای کوچکی مانند چین اضافه شده که در زیرهلال ها ، پنجرهها قرار دارند. سطح خارجی گنبد مرکزی که تقریباً کل ساختمان مرکزی را تشکیل میدهد به وسیله پلاکهای نقرهای رنگ پوشیده شده و در وسط آن هلال اسلامی که نماد مساجد ترک است نصب گردیده است.
مسجد شاکرین دارای دو مناره بلند به ارتفاع ۳۵ است که به صورت مخروط کشیده در دو طرف ساختمان مستطیل جلویی ساخته شده است. منارهها دارای اتاقک کوچک داخلی جهت قرار گرفتن تجهیزات صوتی میباشند. جالب است بدانید که این در این مسجد از ایجاد زوایا تا جایی که ممکن بوده است و زوایا تبدیل به انحنا شده است و این کاربری فوقالعاده از اشکال دایره وارو منحنی سبب ایجاد حس آرامش بسیار در مسجد گردیده است. طراحی داخلی مسجد شاکرین استانبول بسیار شگفتانگیز است محراب برخلاف مساجد دیگر بهصورت یک هلالی است که کرهای را احاطه کرده است سقف مسجد مزین به نقاشیها و کتیبههای قرآنی است.
یک چلچراغ بزرگ برگرفته از چلچراغ مساجد سنتی عثمانی از وسط گنبد آویخته شده است با این تفاوت که ریسهای کریستال نمایی زیبا به این چلچراغ داده است.
دورتا دور مسجد شاکرین با شیشههایی که با اشکال هندسی منظم طراحی شده است پوشیده شده است. محراب مسجد با رنگ روشن خود بیانگر یک عروج معنوی است. کتیبهای به رنگ عنابی که بر روی آن آیات قرآنی نقش بسته است دور تا دور مسجد را پوشانده است. کفپوش داخل مسجد بسیار ساده است. نکته بسیار بسیار جالب در طراحی این مسجد اهمیت ویژه به قسمت زنانه مسجد است به نقل از طراح مسجد شاکرین استانبول خانم فادیلی، به علت اینکه زنان باید در قسمت پشتی مردان قرار بگیرند و از نظر شرعی محدودیت وجود داشته لذا ایشان وسعت قسمت زنانه مسجد را نیز به اندازه قسمت مردانه مسجد در نظر گرفته و از نظر زیبایی و استفاده از جلوه های بصری برای این قسمت مسجد تلاش بیشتری کرده است لذا بخش زنانه مسجد از زیباترین بخشهای مسجد شاکرین است.
در حیاط جلویی مسجد مانند تمام مساجد یک آبنمای زیبا طراحی و ساخته شده است اما این حوض آب زیبا نیز به تبعیت از تفکر کل سازه دارای شکل دایره ای با انحنا های خاص خود است . یک کره براق نقرهای هم در وسط این آبنما قرار گرفته است که تداهی کننده زمین در فضا است . این کره که مانند آینه ای انعکاس دهنده فضای اطراف خود است و سبب زیبایی دو چندان فضای خارجی مسجد شده است .
تور استانبول این مسجد را یک شاهکار هنری – مذهبی میداند چرا که این مسجد با عمر کوتاه خود توانسته است به خاطر زیباییها بصری و مفاهیم فلسفی که به بیننده القا میکند جایگاهی ویژه بین بازدیدکنندگان و گردشگران استانبول باز کندو سبب شود معماران بسیار از این مسجد بر ای طرحهای خود الگو بگیرند.
بازدید از مسجد شاکرین استانبول
بازدید از مسجد شاکرین بهانه خوبی است تا از نقاط و مراکز دیدنی اطراف این مسجد نیز بازدید کنید. تور استانبول بازید از این اماکن را به شما پیشنهاد میدهد:
- مسجد بزرگ سلیمیه
- مسجد ینی والده
- مسجد عزیز محمت
- پارک بازی کام لیکا تپه سی
- موزه هبابام
- برج دریایی دختر (قیز کولسی)
دسترسی به مسجد شاکرین استانبول
مسجد شاکرین در بخش آسیایی شهر استانبول قرار گرفته است. برای رسیدن به مسجد شاکرین میتوانید از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده کنید. این مسجد در خیابان nuhkuyusu قرار دارد و بهترین وسیله استفاده از اتوبوس های شهری است که در ایستگاه zeynep kamil Hst باید پیاده شوید. هم چنین میتوانید از تاکسی برای رسیدن به محل استفاده نمایید.
آدرس مسجد شاکرین استانبول
Barbaros Mahallesi,Nuhkuyusu Cd Karacaahmet Mezarlık Girişi No:2, 34662 Üsküdar/Kadıköy/Üsküdar/İstanbul, ترکیه
تور استانبول، شما را به بازدید از این مسجد مدرن زیبا در سفر به شهر رؤیایی استانبول دعوت میکند چرا که این مسجد به عنوان یک سازه مذهبی هزاره سوم میتواند در کنار ایجاد حسی خوب و خاطره انگیز دریچههای خلاقیت ذهن شما را بگشاید. مسجد شاکرین در نوع خود بی نظیر است و سفر به استانبول فرصتی است برای تجربه بازدید از زیباترین مسجد مدرن جهان اسلام، مسجدی که یک بانوی مسلمان توانسته است با خلق آن جایگاه زنان را به رخ جهانیان بکشد.خرسند میشویم با نظرات سازنده خود در این مسیر همراه ما باشید .